Skip to main content

Nak Tudung Cepat Siap,Tapi Nak Lawa

Nak Tudung Cepat Siap Tapi Nak Lawa
===========================
Tudung cepat siap ada
Tudung sarung je

Lawa ke tidak bergantung kepada si pemakai 😅

Bukan sebab jenama atau artis pakai
Kita pakai pun nampak macam artis cantik tersebut

Tapi itulah tarikan emosi
Kita suka tengok benda yang indah
Iman senipis bawang
Kita pun turut tergoda
Hari-hari iklan nampak depan mata
Akhirnya singgah beli juga sehelai dua

Tip pilih tudung :
+ Beli ikut bajet.
Tak semestinya murah tak cantik dan berkualiti.Ada tudung RM10 saya suka pakai berbanding harga hampir RM100 yang saya tak berapa gemar materialnya.Menyesal juga beli

+ Material yang sesuai dengan keadaan kulit kepala,cuaca.
Ada pelbagai material tudung seperti satin,sutera,gorgette,siffon,cotton,pashmina.
Pilih yang sesuai dengan masa,majlis,lokasi dan tujuan.Memang perlu pilih sebab ada material yang boleh buat kita tak dengar.Ini kita panggil tudung pekak hahaha.Serius memang ada

+ Pilih warna sesuai dengan kulit.
Kenal dulu kulit tona sejuk ke panas.Dari kategori summer,spring,autumn atau winter.Lepas tu fokus saja warna diri masing-masing.Takdelah shawl itu mereput dalam almari kita tak pakai hee~

+Anak tudung (inner) pun mainkan peranan
Ada jenis awning keras di depan,ada jenis ikat,material cotton,lycra atau lacey dan kalau anak tudung rasa tak selesa,the whole day rasa macam 'bad tudung day'

Ada anak tudung makin kita banyak bercakap atau bergerak dia slow-slow makin ke belakang.Eh,geram pulak kita

Ada yang ketat sangat memang ganggu pendengaran dan kawasan telinga

+ Ada yang sensitif dengan pin
Ini kulit maharani sebab tak boleh dengan barang silver,dia akan rasa gatal-gatal baik brooch,cincin dan aksesori lain
Sebab itu ada kita nampak yang pakai pashmina atau shawl dia selempang je tanpa pakai pin di dagu
Nasib baik ada shawl tutorial (Thanks to all hijabista out there!) yang upload di youtube cara pakai shawl tanpa pin di dagu tapi masih nampak style dan up to date 😍

+ Mula-mula pakai turban,selempang je lama-lama dia berubah ke lebih baik.
Well,its all about progress.
Belajar masak pun mula tu terkial juga sambil tengok youtube,lama-lama dah pandai,campak-campak je bahan dah siap dan sedap plak tu .Takde cakap orang lain,diri sendiri nih

Eh ada kaitan ke masak dengan pakai tudung

Kiranya analogi disini
Slow progress is better rather than no progress at all

Oklah,selamat pilih tudung

Boleh Like komen & SHARE

#SHGrooming
#Sarahata


Comments

Popular posts from this blog

Apa itu manicure & pedicure?

Rawatan Kuku Kaki dan Tangan --------------------------------------------- Dulu,saya tidak ambil kisah langsung mengenai hal ini. Langsung-tidak- ambil- peduli. Noktah. Sehingga saya mengalami kemalangan jalan raya di mana ketika itu kuku kaki saya telah tercabut di bahagian ibu jari,tengah dan bahagian hujung di kedua-dua belah kaki. Bayangkan selaput yang menutupi kulit yang kita panggil kuku itu hilang? Sakit!auchhh Perlu solat atas kerusi dan sakit juga ketika kena air.Ketika proses pertumbuhan kuku pun begitu.Jalan pun tidak berapa nak betul. Sejak peristiwa itu hikmahnya saya mengambil tahu mengenai rawatan menicure dan pedicure. ok,itu kisah lama. Pedicure adalah rawatan untuk kaki sebab ada kalanya kita tersilap memilih kasut yang sesuai,jadi pertumbuhan kuku akan jadi terbantut,kulit mati di sekeliling dan kuku akan menjadi lebam dan meninggalkan kesan darah beku. Jika dibiarkan,kuku akan mati. Adakala terjadi juga kuku te

Baju Kurung,masih relevan ke nak pakai ke pejabat?Ini dia pilihan gaya ke pejabat

BAJU KURUNG KE PEJABAT ===================== Baju kurung merupakan baju kebangsaan di Malaysia Jadi ia diterima pakai sebagai pakaian rasmi untuk dipakai ke pejabat atau majlis yang lain Ciri pakaian ke pejabat haruslah minimal,warna yang tidak menggangu mata,corak memanjang,melintang dan diagonal dan tidak mengganggu rutin pekerjaan harian Gambar berikut adalah beberapa ciri baju kurung ke pejabat yang boleh diikuti Selamat mencuba! Like,Komen dan Share jika berminat dengan perkongsian ini Terima kasih Telegram : t.me/shgrooming & t.me/sarahhata Facebook : SH Grooming & Sarah Hata #SH #Sarahata #SHImage Butik : Era Maya,Jubah souq,Aqeela Muslimah,Zuco Fashion,Sireh Pinang Web : Zalora

Nak Makeup Flawless, Jom Kenal Set Berus Solekan Yang Ingin Digunakan

Cik Sarah,penting ke set berus solekan ini bagi setiap wanita yang ingin makeup? Baik,saya bagi satu situasi,jika anda memasak di dapur,apakah peralatan yang perlu ada?Sudah tentu anda perlukan kuali,periuk,sudip dan sebagainya kan? Boleh jadi masakan anda itu terhidang dan sedap tanpa peralatan diatas tetapi,ia memakan masa dan melambatkan proses penyiapan.Takkan kita nak senduk sup guna sudu atau cawan? Sudu untuk kita hirup keika dimulut bukan di sudukan untuk ke mangkuk.Cawan diguna untuk kita minum bukan untuk dicawankan kuah itu ke mangkuk. Kita tidak meletakkan sesuatu pada tempatnya. Erk,tak sesuai tau. Sama juga konsepnya disini,anda boleh saja makeup tanpa peralatan yang lengkap tetapi proses bersiap lebih lama dan tidak kemas.Jadi,dengan adanya set solekan memudahkan kerja,hasil lebih kemas dan rapi.;) Selamat Mencuba! Terima kasih. Sumber gambar adalah dari Makeup Brushes.my [MB] Berus Eyeshadow Base adalah bagi meletakkan eyesha