Skip to main content

Nak Tudung Cepat Siap,Tapi Nak Lawa

Nak Tudung Cepat Siap Tapi Nak Lawa
===========================
Tudung cepat siap ada
Tudung sarung je

Lawa ke tidak bergantung kepada si pemakai 😅

Bukan sebab jenama atau artis pakai
Kita pakai pun nampak macam artis cantik tersebut

Tapi itulah tarikan emosi
Kita suka tengok benda yang indah
Iman senipis bawang
Kita pun turut tergoda
Hari-hari iklan nampak depan mata
Akhirnya singgah beli juga sehelai dua

Tip pilih tudung :
+ Beli ikut bajet.
Tak semestinya murah tak cantik dan berkualiti.Ada tudung RM10 saya suka pakai berbanding harga hampir RM100 yang saya tak berapa gemar materialnya.Menyesal juga beli

+ Material yang sesuai dengan keadaan kulit kepala,cuaca.
Ada pelbagai material tudung seperti satin,sutera,gorgette,siffon,cotton,pashmina.
Pilih yang sesuai dengan masa,majlis,lokasi dan tujuan.Memang perlu pilih sebab ada material yang boleh buat kita tak dengar.Ini kita panggil tudung pekak hahaha.Serius memang ada

+ Pilih warna sesuai dengan kulit.
Kenal dulu kulit tona sejuk ke panas.Dari kategori summer,spring,autumn atau winter.Lepas tu fokus saja warna diri masing-masing.Takdelah shawl itu mereput dalam almari kita tak pakai hee~

+Anak tudung (inner) pun mainkan peranan
Ada jenis awning keras di depan,ada jenis ikat,material cotton,lycra atau lacey dan kalau anak tudung rasa tak selesa,the whole day rasa macam 'bad tudung day'

Ada anak tudung makin kita banyak bercakap atau bergerak dia slow-slow makin ke belakang.Eh,geram pulak kita

Ada yang ketat sangat memang ganggu pendengaran dan kawasan telinga

+ Ada yang sensitif dengan pin
Ini kulit maharani sebab tak boleh dengan barang silver,dia akan rasa gatal-gatal baik brooch,cincin dan aksesori lain
Sebab itu ada kita nampak yang pakai pashmina atau shawl dia selempang je tanpa pakai pin di dagu
Nasib baik ada shawl tutorial (Thanks to all hijabista out there!) yang upload di youtube cara pakai shawl tanpa pin di dagu tapi masih nampak style dan up to date 😍

+ Mula-mula pakai turban,selempang je lama-lama dia berubah ke lebih baik.
Well,its all about progress.
Belajar masak pun mula tu terkial juga sambil tengok youtube,lama-lama dah pandai,campak-campak je bahan dah siap dan sedap plak tu .Takde cakap orang lain,diri sendiri nih

Eh ada kaitan ke masak dengan pakai tudung

Kiranya analogi disini
Slow progress is better rather than no progress at all

Oklah,selamat pilih tudung

Boleh Like komen & SHARE

#SHGrooming
#Sarahata


Comments

Popular posts from this blog

Apa itu manicure & pedicure?

Rawatan Kuku Kaki dan Tangan --------------------------------------------- Dulu,saya tidak ambil kisah langsung mengenai hal ini. Langsung-tidak- ambil- peduli. Noktah. Sehingga saya mengalami kemalangan jalan raya di mana ketika itu kuku kaki saya telah tercabut di bahagian ibu jari,tengah dan bahagian hujung di kedua-dua belah kaki. Bayangkan selaput yang menutupi kulit yang kita panggil kuku itu hilang? Sakit!auchhh Perlu solat atas kerusi dan sakit juga ketika kena air.Ketika proses pertumbuhan kuku pun begitu.Jalan pun tidak berapa nak betul. Sejak peristiwa itu hikmahnya saya mengambil tahu mengenai rawatan menicure dan pedicure. ok,itu kisah lama. Pedicure adalah rawatan untuk kaki sebab ada kalanya kita tersilap memilih kasut yang sesuai,jadi pertumbuhan kuku akan jadi terbantut,kulit mati di sekeliling dan kuku akan menjadi lebam dan meninggalkan kesan darah beku. Jika dibiarkan,kuku akan mati. Adakala terjadi juga kuku te

Simpanan KWSP : 3.6 juta kurang RM1,000, 6.1 juta kurang RM10,000 l Sarahata.com

Kuala Lumpur: Seramai 3.6 juta ahli Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) direkodkan mempunyai simpanan kurang RM1,000, manakala 6.1 juta lagi kurang RM10,000. Dalam jawapan bertulis kepada Ahli Parlimen Pandan, Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, Kementerian Kewangan berkata, punca utama keadaan itu adalah berikutan pengeluaran bernilai RM101 bilion susulan inisiatif i-Lestari, i-Sinar dan i-Citra Katanya, kejatuhan jumlah simpanan itu lebih merisaukan bagi ahli Bumiputera memandangkan 78 peratus atau lebih tiga perempat yang memohon untuk fasiliti pengeluaran berkenaan. Akibatnya, seramai 4.4 juta atau 54 peratus ahli Bumiputera kini mempunyai kurang daripada RM10,000, manakala 2 juta atau 25 peratus lagi mempunyai kurang daripada RM1,000. "Pengagihan simpanan menjadi semakin tidak saksama. Kumpulan 40 peratus terbawah ahli KWSP, merangkumi lebih kurang 5 juta ahli telah menyaksikan simpanan mereka jatuh sebanyak 38 peratus kepada hanya RM8 bilion, menjadikan baki simpanan medi

Asyik Tak Berkenan Saja Bila Berkawan, Mari Jawab Kuiz Bahasa Cinta Ini

Kenali Bahasa Cinta ================ Sebenarnya bukan tiada yang cinta, mungkin kita tidak berusaha sepenuhnya, terlalu memilih, kriteria yang dikehendaki terlampau tinggi dan kurang masa untuk bertemu orang baru kerana sibuk dengan kerjaya Nak kacak, cantik, kerjaya hebat, figura bak model itu semua dalam drama je Cik adik Cari yang tenangkan hati Ada juga yang jenis lambat move on Maka, bertahun juga untuk sembuhkan hati dan tanpa sedar umur meningkat dan kudrat sudah lemah Rugi tau! OK, ada juga jenis cepat move on dan berkawan dengan pelbagai orang tapi masih tidak serasi Apa masalah ya? Sebab tak kenal dan tahu diri sendiri Menurut Gary Chapman, Penulis buku '5 Love Languages, The Secret To Love That Last' Secara asas ada 5 cara kita ekspresi rasa cinta dan sayang itu iaitu : 1.Kata Pujian Dan Sayang 2.Tingkah Laku 3.Pemberian Hadiah 4.Masa Bersama 5.Sentuhan Fizikal Tidak semua orang sama. Sebab itu ada jadi pe