Skip to main content

Nak Tudung Cepat Siap,Tapi Nak Lawa

Nak Tudung Cepat Siap Tapi Nak Lawa
===========================
Tudung cepat siap ada
Tudung sarung je

Lawa ke tidak bergantung kepada si pemakai 😅

Bukan sebab jenama atau artis pakai
Kita pakai pun nampak macam artis cantik tersebut

Tapi itulah tarikan emosi
Kita suka tengok benda yang indah
Iman senipis bawang
Kita pun turut tergoda
Hari-hari iklan nampak depan mata
Akhirnya singgah beli juga sehelai dua

Tip pilih tudung :
+ Beli ikut bajet.
Tak semestinya murah tak cantik dan berkualiti.Ada tudung RM10 saya suka pakai berbanding harga hampir RM100 yang saya tak berapa gemar materialnya.Menyesal juga beli

+ Material yang sesuai dengan keadaan kulit kepala,cuaca.
Ada pelbagai material tudung seperti satin,sutera,gorgette,siffon,cotton,pashmina.
Pilih yang sesuai dengan masa,majlis,lokasi dan tujuan.Memang perlu pilih sebab ada material yang boleh buat kita tak dengar.Ini kita panggil tudung pekak hahaha.Serius memang ada

+ Pilih warna sesuai dengan kulit.
Kenal dulu kulit tona sejuk ke panas.Dari kategori summer,spring,autumn atau winter.Lepas tu fokus saja warna diri masing-masing.Takdelah shawl itu mereput dalam almari kita tak pakai hee~

+Anak tudung (inner) pun mainkan peranan
Ada jenis awning keras di depan,ada jenis ikat,material cotton,lycra atau lacey dan kalau anak tudung rasa tak selesa,the whole day rasa macam 'bad tudung day'

Ada anak tudung makin kita banyak bercakap atau bergerak dia slow-slow makin ke belakang.Eh,geram pulak kita

Ada yang ketat sangat memang ganggu pendengaran dan kawasan telinga

+ Ada yang sensitif dengan pin
Ini kulit maharani sebab tak boleh dengan barang silver,dia akan rasa gatal-gatal baik brooch,cincin dan aksesori lain
Sebab itu ada kita nampak yang pakai pashmina atau shawl dia selempang je tanpa pakai pin di dagu
Nasib baik ada shawl tutorial (Thanks to all hijabista out there!) yang upload di youtube cara pakai shawl tanpa pin di dagu tapi masih nampak style dan up to date 😍

+ Mula-mula pakai turban,selempang je lama-lama dia berubah ke lebih baik.
Well,its all about progress.
Belajar masak pun mula tu terkial juga sambil tengok youtube,lama-lama dah pandai,campak-campak je bahan dah siap dan sedap plak tu .Takde cakap orang lain,diri sendiri nih

Eh ada kaitan ke masak dengan pakai tudung

Kiranya analogi disini
Slow progress is better rather than no progress at all

Oklah,selamat pilih tudung

Boleh Like komen & SHARE

#SHGrooming
#Sarahata


Comments

Popular posts from this blog

Nak Barang L'occitane Percuma? Jangan buang botol kosmetik dan mandi an-Sarahata.com

Nak Barangan Dari L'occitane Percuma?
Hari itu tengok di IG story kawan Cik nama Syira
Dia pergi Mall dengan adik ipar bawa botol-botol sabun, kosmetik yang tak pakai dalam beg plastik IKEA itu masuk kedai L'occitane dan dapat redeem produk L'occitane
Produk L'occitane adalah salah satu produk yang bagus untuk dicuba

Benda nak bagi percuma kenapa kita nak bayar, Betul tak?



Tapi, buat lah kerja sikit baru dapat ganjaran
Senang saja, kumpul saja botol-botol ikut requirement yang dikehendaki
Basuh dulu sebelum ke kaunter untuk redeem ya
Setiap bulan ada saja barang keperluan kita akan habis
Jadi setakat nak kumpul 6 botol - 30 botol kosong takde masalah 


Boleh redeem di outlet dibawah ini :



Untuk lebih jelas, ini dia barang yang di terima :


Selepas itu, Cik pun pesan kepada suami, semua botol shampoo, mandian, pencuci muka jangan buang dulu ok?

😁


Jom kemoen recycle bersama L'occitane

Sampai sekarang terbelit lidah nak sebut jenama ini. Maklumlah lidah pekat melayu


#sarahata

Apa itu manicure & pedicure?

Rawatan Kuku Kaki dan Tangan ---------------------------------------------
Dulu,saya tidak ambil kisah langsung mengenai hal ini.
Langsung-tidak- ambil- peduli.
Noktah.
Sehingga saya mengalami kemalangan jalan raya di mana ketika itu kuku kaki saya telah tercabut di bahagian ibu jari,tengah dan bahagian hujung di kedua-dua belah kaki.
Bayangkan selaput yang menutupi kulit yang kita panggil kuku itu hilang?
Sakit!auchhh
Perlu solat atas kerusi dan sakit juga ketika kena air.Ketika proses pertumbuhan kuku pun begitu.Jalan pun tidak berapa nak betul.
Sejak peristiwa itu hikmahnya saya mengambil tahu mengenai rawatan menicure dan pedicure.
ok,itu kisah lama.
Pedicure adalah rawatan untuk kaki sebab ada kalanya kita tersilap memilih kasut yang sesuai,jadi pertumbuhan kuku akan jadi terbantut,kulit mati di sekeliling dan kuku akan menjadi lebam dan meninggalkan kesan darah beku.
Jika dibiarkan,kuku akan mati.
Adakala terjadi juga kuku terbenam ke kulit dan pertumbuhan tidak normal dan meng…

Ouch Jerawat! Ada Ubat Tak Nak Surutkannya? Ini Beberapa Ubat Yang Pernah Dicuba - Sarahata.com

[ Ubat Jerawat ]

Setelah menerima beberapa pertanyaan hebat mengenai macam mana nak sembuhkan jerawat,Fuh!!rasa macam doktor jap,buka klinik kena serbu rasanya haha😂

Ok baik,

Ada beberapa lagi ubat sapu atau makan yang boleh dicuba seperti :
•Doxymycin
•Clindamycin
•Nixoderm
•Oxy
•Zindaclin
•Tea Tree

Kita hanya berusaha,selain itu jaga pemakanan juga tau sebab Cik pun mangsa jerawat berkampung dulu.Sekarang dia sesekali je singgah.

Boleh share kat kawan-kawan yang ada masalah jerawat ni.

Terima kasih

#SH
#Sarahata
#HouseOfBeauty